Smartare än dina föräldrar

Ett vanligt klagomål jag hör från tonåren är att de blir upp av föräldrar som inte är lika smarta som de är. Det räcker med att säga att det finns en hel del människor i världen som bara är inte mycket ljus, och det finns ingen IQ-test som krävs för att höja barn.

Jag lider inte från just problemet själv eftersom mina föräldrar är båda ganska ljusa intellektuellt. Men jag kan fortfarande relatera till utmaningen att som tagits upp av personer med värderingar som skiljer sig från din egen.

Jag har också haft några vänner som togs upp av – hur kan jag säga det taktfullt? – Intellektuellt utmanade föräldrar.

Vissa föräldrar gör helt enkelt några mycket dumma beslut och inte bara när det gäller föräldraskap. Vissa gör dumma yrkesval och dåliga ekonomiska beslut. Vissa gör dålig hälsa val. Vissa är socialt oduglig. Och vissa är andligt konkurs. När föräldrar göra dåliga val, är deras barn fastnat gå med på resan.

I många fall, när barnet är en tonåring, de börjar inse att mamma och / eller pappa är några bitar korta av en byte. Då barnet är kvar undrar, ”Hur fan ska jag ta itu med dessa människor?”

Denna situation kan skapa en hel del konflikter och stress under tonåren. Tonåring är fortfarande beroende av föräldrarna, men föräldrarna inte gör ett mycket bra jobb som föräldrar … eller som människor för den delen.

Vad gör du om du befinner dig i en sådan situation? Hur förhindrar dumma föräldrar från att göra en röra av ditt liv när du är fortfarande beroende av dem?

Här är några råd om hur man ska hantera situationen för instängdheten som en tonåring av dina egna föräldrars brister.
Acceptera sanningen om din situation

Inte motstå eller förneka din situation. Acceptera det för vad det är. Säg till dig själv, ”Jag har inte de ljusaste föräldrar i världen. Det är okej. Det kan vara svårt, men jag kan ta itu med det. ”

Om du fortfarande har några år kvar att leva med dessa föräldrar, är det frestande att gå mörka och låtsas att de är smartare än de verkligen är. När allt kommer omkring, har du litade på dem för att guida dig så här långt. Vad är skadan fortsätta att sätta din tro på dem?

Lojalitet är ett bra värde, men det är bäst att rikta din lojalitet mot principer och nyckelkaraktärsegenskaper, inte till enskilda personer. Var lojal mot sanningen.

Att vara för förtroende för människor som inte förtjänar ditt förtroende kan leda till alla möjliga problem. Även om du inte har mycket kontroll över din livssituation, kommer du fortfarande dela bördan av att hantera konsekvenserna av (dåliga) beslut som fattas av dina föräldrar. Så det är klokt att begränsa din exponering för dessa risker när det är möjligt. Och du kan inte begränsa din risk om du förnekar att det finns risk.

Dåliga beslut som fattas av dina föräldrar kan skapa mycket stora problem för dig. Till att börja med kan det göra ditt liv mycket instabil, oförutsägbar, och stressande. När de skruva upp, kan du behöva ta itu med efterverkningarna.

Det är olyckligt att hamna i en situation där du har begränsade befogenheter, men ändå måste ta itu med konsekvenserna av beslut som fattas av andra. I sanning som inte förändras trots att du blir en vuxen, så du kan lika gärna vänjer sig. Vi måste alla ta itu med konsekvenserna av åtgärder som vidtagits av andra. Det är en del av att vara en medlem av den mänskliga rasen.

Om du förnekar verkligheten i din situation, blir du verkligen maktlös. Endast genom att erkänna och acceptera din situation utan motstånd kan du kalla befogenhet att ta itu med det på lämpligt sätt. Som frestande som det kan verka i ögonblicket, inte tillåter dig själv att gå mörkt. Håll ögonen öppna.
Ta ansvar och utöva din personliga auktoritet

När du accepterar den situation du befinner dig i, ta 100% ansvar för det. Även om någon annan är förmodligen ansvarig, är ditt liv fortfarande din egen. Om någon annan gör ett beslut som påverkar dig, måste du leva med konsekvenserna.

Din myndighet kan vara ganska svag som en tonåring, men du kan fortfarande utöva det i viss utsträckning. Du kan lära dig att påverka dina föräldrar att fatta bättre beslut. De färdigheter du bygger för att göra detta möjligt kommer att tjäna dig väl senare i livet.

Vad du än gör, inte klaga. bara klaga gör saken värre. Angriper inte dina föräldrar för att fatta beslut som du inte håller med. Lär dig att förhandla med dem i stället. Gör vad du kan för att hjälpa dem att fatta bättre beslut. Det är mycket att begära av en tonåring, men återigen, detta är en färdighet som du behöver senare i livet ändå, så det kan faktiskt vara en välsignelse att utveckla den i unga år.

För att bli en bra förhandlare, måste du lära dig att se verkligheten genom dina föräldrars perspektiv. Du måste förstå vad de värdesätter och varför. När du får en känsla av deras värden, kan du använda det som hävstång att hjälpa till att få dina egna behov tillgodosedda.

Istället för att bli arg och frustrerad och kasta tonårsutbrott, försöka förstå dina föräldrar som mänskliga varelser. De är inte perfekt och de gör misstag. Se din situation som en möjlighet för dig att lära och växa. Om du kan räkna ut ett positivt sätt att ta itu med dina föräldrar, kommer det att hjälpa dig senare i livet eftersom du kommer säkert att stöta på andra som liknar dina föräldrar i åtminstone ett par dimensioner av beteenden. Om du inte kan hantera dem, kommer du förmodligen att locka andra gillar dem senare i livet tills du lära den här lektionen.

Till exempel, om dina föräldrar värdesätter lugn och ro, vad kan du göra för att göra det en verklighet för dem? Hur kan man hjälpa dem att uppfylla detta behov? Inte gissa. Bara be dem direkt. Det kan ta lite massera om de inte är mycket uttrycksfulla, men ta din tid. Mata sina svar tillbaka till dem med egna ord tills de kontrollera att du förstår dem.

Om dina föräldrar har ekonomiska problem, vad kan du göra för att hjälpa? Kan du hjälpa skära ned på kostnader? Kan du plocka upp slack genom att ta större ansvar hemma? Kan du uppmuntra dem då och då för att hjälpa dem att känna sig lite mindre belastade? Kan du starta en enkel webb företag att ta in ett par hundra extra dollar i månaden?

I stället för att skylla dina föräldrar oavsett fattas dig, steg upp och utöva din egen kraft att göra saker bättre. Gör vad du kan för att förbättra din kollektiva situation. Du kanske inte har så mycket samhälls hävstång som dina föräldrar gör, men säkert kan du göra bättre än förbli reserverad. Oavsett testar dina föräldrar är ett test för dig också.
Kommunicera dina önskemål och inte klaga

Det är nästan en självklarhet att tonåringar älskar att klaga. De har en nästan obegränsad kapacitet för att prata om vad de inte gillar och inte vill. Men denna praxis inte tjäna dem alls. Det visar bara andra människor mot dem.

Inte ge efter för den destruktiva mönster av teen angst. Istället får för vana att tydligt uttrycka vad du vill. be då dina föräldrar vad de behöver från dig för att få det att hända. Med alla medel hävda din självständighet, men gör det på ett konstruktivt sätt om möjligt istället för att surra ut vårdslöst.

Min dotter Emily är bara nio år gammal, men hon är ganska bra på att låta oss veta vad hon vill. Hon kan vara lite av en spitfire och inte alltid uttrycka sig på det mest taktfullt sätt, men jag respekterar henne mer för att kommunicera hennes önskningar så klart. Det gör det lättare för mig att förälder henne eftersom jag har en bra känsla för vad hon vill.

Emily älskar spänningen åkattraktioner som rollercoasters. Hon likställer praktiskt gott föräldraskap med att ta henne på sådana turer ofta. Så fort hon träffar den lägsta höjd kravet på en annan berg-och dalbana, låter hon oss veta att vi måste ta henne på det ASAP. Hon slog nyligen 54 inches, vilket var den lägsta höjd till rida stora berg-och dalbana på New York New York Hotel på Las Vegas Strip, så jag tog henne på det, och hon verkligen haft det. Eftersom hon är så tydlig med vad hon vill, jag har inte gissa. Jag vet att det är hur hon får kärlek.

Det skulle vara svårare att förälder Emily om hon klagade vad hon inte ville och aldrig meddelas vad hon ville. Ibland när jag plockar upp henne från skolan, ventilerar hon om vad som gick fel den dagen, så jag hålla coaching henne att flytta hennes tänkesätt. Om hon har en dålig dag i skolan, jag ber henne att berätta om vad som var bra om hennes dag. Om hon börjar klaga om vad hon inte gillar, jag lära henne att berätta om vad hon tycker mest. Jag lyssnar fortfarande på hennes problem, men jag försöker att hålla henne fokuserad på att övervinna dessa problem och göra dem till positiva erfarenheter tillväxt.

Som tonåring, slösa inte dina andetag klagar vad du inte vill. Det visar människor utanför och villkor dem att betrakta dig som en gnällspik. Det gör dem mindre benägna att vilja lyssna på dig. Att klaga är negativ personal branding.

Istället tar sig tid att klargöra dina önskemål. Gör klart för dina föräldrar vad du vill ha och behöver från dem. Ge dem en tydlig bild av dina personliga gränser. Fråga dem vad som krävs för att göra dina önskningar till verklighet. Öppna en förhandling med dem om hur du gör din familj livet bättre för alla.

Vara långlivade. Ge dina föräldrar tid att komma till rätta med dina personliga gränser. Förvänta dig inte deras perspektiv att flytta över natten. Det kan ta flera veckor för dem att komma runt och vara villiga att förhandla med dig. Bara hålla åter upp frågan en gång i veckan eller så tills de är redo att ta itu med dig som en mer självständig individ i stället för deras minderåriga barn.

Om dina föräldrar har möjlighet att uppfylla dina behov, bra. Gör vad du kan för att göra det hända. Men om de inte kan komma igenom för dig eller om de håller en besvikelse dig, antingen på grund av ovilja eller inkompetens, då inte slå en död häst. Acceptera att vad du ber om är mer än de kan ge dig. De har inte förmågan att uppfylla dina behov, så du måste få dina behov fyllda utanför din relation med dem. Det finns gott om andra människor på denna planet som kan hjälpa dig.

När du är mycket ung, kan dina föräldrar vara hela din värld. Men under tonåren (om inte förr), lär du dig att de inte kan tillfredsställa alla behov och uppfylla varje önskan er. De har sina egna liv för att hantera, och du är förmodligen ganska en handfull.
Se den sanna intelligensen av dina föräldrar

Kanske dina föräldrar är inte mycket ljus, men de har några goda egenskaper du värdesätter?

Det finns många former av intelligens, och IQ är bara en. Människor som inte är mycket ljus i en form av intelligens är ofta begåvad i andra former. Social intelligens, intressant nog, är en större prediktor för livslång framgång och lycka än IQ.

Om du har en konflikt med dina föräldrar med avseende på deras uppenbara intelligens, kanske det beror på att ansluta med sina svagheter i stället för deras styrkor. Är det möjligt att flytta din relation på ett sådant sätt att du kan ansluta oftare med sina styrkor?

Till exempel, om du har en far som inte är mycket ljus IQ-wise, men han har mycket hög kinestetiska intelligens, då inte be honom att hjälpa dig med din matteläxa. Försök istället att relatera till honom på grund av hans styrka. Kanske du kan be honom om råd på att bli mer fit, eller ta upp ett intresse för sport som du kan dela med honom. När du har en personlig utmaning att ta itu med, kanske du kan förklara dina problem för honom att använda mer fysiska språk och kropps metaforer som han kan förstå.

När jag träffar nya människor, jag gillar att söka dem för deras styrkor, så jag kan relatera till dem på denna grund när det är möjligt. Till exempel när jag träffat någon med Aspergers syndrom som andra människor visat sig vara socialt besvärlig, lärde jag mig snart att han hade ett stort intresse för tv-spel, och jag kunde ansluta med honom lätt när vi talade om spel. Han var faktiskt mycket ljus, men han gjorde dåligt i skolan eftersom skolan är ganska begränsad i de typer av intelligens värden.

Samhället värden typiskt vissa typer av intelligens mer än andra. Så om du har föräldrar som kämpar med till synes grundläggande aspekter av levande, såsom att kunna försörja sig själva ekonomiskt, betyder det inte att de inte är intelligenta. Det kan helt enkelt innebära att samhället har ännu inte lärt sig att utnyttja det värde de kan ge.
Anta substitut föräldrar

Det är orealistiskt att förvänta sig dina föräldrar att framgångsrikt fylla alla dina behov. Det händer nästan aldrig i den verkliga världen. De flesta av oss växer upp med fysiska eller känslomässiga brister till en eller annan form. Det betyder inte att våra föräldrar är dåliga människor. Det betyder bara att de är mänskliga.

Det är helt okej att bli vän med andra vuxna som kan tjäna som surrogat föräldrar för dig på något sätt. Om dina föräldrar inte kan uppfylla dina behov, andra människor kan. Ditt riktiga familj omfattar miljarder människor, inte bara de få som delar ditt hushåll.

När jag var i gymnasiet, hade jag intressen som mina föräldrar inte helt kunde stödja eftersom de saknade förmåga att göra det. Jag inte hålla som mot dem; Jag hittade bara andra vuxna som skulle kunna tjäna dessa roller.

Till exempel när jag var ungefär 16 år gammal, fick jag verkligen intresserad av fraktaler. Jag programmerade min Atari 800 för att rita färg fraktaler pixel för pixel. Mitt program skulle köra över natten bara för att producera en enda bild. Mina föräldrar visste ingenting om fraktaler, så att de inte kunde hjälpa mig på detta område. För att få mentor jag ville, gjorde jag vänner med ett par math lärare på min skola som var både nyfiken fraktaler. De kunde vägleda mig på ett sätt mina föräldrar aldrig skulle, såsom genom att dela böcker och resurser med mig som jag annars aldrig skulle ha funnit på min egen. Tack vare deras hjälp, ganska snart mitt sovrum vägg täcktes med fractalkonstverk jag producerade. Jag uppfann även mina egna fractal algoritmer och producerade konstverk till skillnad från alla andra som fanns. Jag faktiskt fortfarande har en del av dessa bilder i en mapp i min garderob.

För en mindre nördig exempel, när jag var 12 eller 13 år gammal, jag gick med en lokal pojkscouttrupp. (Okej, så kanske det är fortfarande nerdy, men på ett annat sätt åtminstone.) Min trupp hade en fantastisk scoutledare och assisterande scoutledare som arbetade som professionell sök- och räddnings killar. Jag lärde mig alla möjliga coola saker från dem, såsom första hjälpen och livräddande tekniker, varav jag fortfarande minns i dag. Vår trupp gick på camping resor en gång i månaden, så det gav mig en välbehövlig paus från min familj. Det trupp blev som ett surrogat familj som tillät mig att uttrycka och utveckla andra aspekter av min personlighet. Jag lärde mig så många saker som jag inte kunde lära från mina föräldrar, såsom snorkling, klippdykning, bygga natten skyddsrum, bågskytte, metall, vildmarken överlevnad, och så vidare. Dessa mentorer hjälpte mig möta och övervinna utmaningar som jag annars aldrig skulle ha stött.

Du kan använda samma allmänna idén att fylla i luckorna i ditt eget familjeliv. Inte gnälla och klaga bara för att dina föräldrar inte kan ge exakt vad du vill. Vara proaktiv. Gå ut och hitta andra sätt att fylla dessa tomrum. Rekrytera några ersättnings föräldrar för att hjälpa dig.
Inse att dina föräldrar är fortfarande rätt ibland

Även om dina föräldrar tycks sakna intellektuella resurser, har de troligen mycket större livserfarenhet än du, och erfarenhet är ofta överlägsen rå intelligens. Vuxna kan uppmana sina större livserfarenhet att känna igen mönster som tonåringar ännu inte har internaliseras.

Om dina föräldrar verkar vara att ge dig dåliga råd eller göra olämpliga krav, fråga dig själv var deras beslut kommer ifrån. Vet de vad de pratar om? Är deras slutsatser kommer från personliga erfarenheter? Eller gör de språng av dålig logik i områden där de har liten praktisk kunskap?

Om du ser att föräldra beslut kommer från verkliga livet erfarenhet (dvs gata Smarts), kan du ge dina föräldrar lite mer spelrum. Be dem att dela med sig av de erfarenheter som ledde dem till sina slutsatser. Ta ett djupt andetag, och inser att det är möjligt att de kan vara mer rätt om detta än vad du är.

När jag var ung, mina föräldrar var mycket ekonomiskt konservativa. De båda arbetade heltid, de undvek kreditkort skuld som pesten, betalade de ner sina lån, och de sparade pengar år efter år. Följaktligen kunde gå i pension vid 55 års ålder, och nu tio år efter pensioneringen min pappa, han har fortfarande massor av tid för hans personliga sysselsättningar såsom trädgårdsarbete. När jag var tonåring, var jag inte särskilt angelägna om att spara pengar, men jag böjde till mina föräldrars vilja eftersom jag tänkte att de hade en mycket mer erfarenhet med pengar än vad jag gjorde. När jag fick gåva pengar, sparade jag det mesta och tillbringade bara en del av det. Följaktligen, när jag fyllde 18 hade jag gott om pengar sparas upp till college. Eftersom jag gick till en statlig skola i Kalifornien, mina två grader kostar mig bara ca $ 2K totalt för undervisning, plus kanske en annan $ 500 för böcker. Genom att spara pengar i år och genom att tillbringa konservativt, det gjorde jag inte behöver några studenter lån, och jag tog skuldfri. Med tanke på Kaliforniens nuvarande flera miljarder dollar budgetunderskott, kanske de borde ha laddat lite mer. ?

Å andra sidan, jag insett att eftersom mina föräldrar var båda livslångt anställda, skulle jag inte ta deras råd med avseende på att starta och driva eget företag. Det var bortom sina personliga street smarts. Så i detta område, jag var tvungen att avfärda deras råd, lita på min egen intelligens, och lära av andra mentorer. Jag är glad att jag inte följa i min pappas fotspår eftersom han arbetade för en GM-bolag. Det kanske inte har visat sig så bra i det långa loppet, med tanke på än GM: s lager är för närvarande värt cirka 1% av vad den var för tio år sedan.
Flytta ut när du slår 18

Bruket att leva med dina föräldrar väl i 20-årsåldern är ganska loserish enligt min åsikt, och det är särskilt illa om dina föräldrar är inte alltför ljusa.

Bor hemma för länge i vuxen ålder fördröjer mognadsprocessen och håller dig tillbaka från att omfamna vuxen ålder. Du blir ett barn i en vuxen kropp. Det är ganska deprimerande att se människor som är 28 år gamla som fortfarande lever som de är 18. De kan se ut som vuxna, men de är allvarligt brister i mognad. Genom att stanna hemma för länge, har deras övergång till vuxenlivet varit efterbliven.

Jag förstår att folk mognar i olika takt, men på allvar … om du fortfarande lever med mamma och pappa vid 25 års ålder och därefter är det dags att komma ut på egen hand och växa upp. Sätt online orc strider på paus, och ge vuxna lever en chans. Det finns inget substitut för att hålla tyglarna i ditt liv. Fördröja övergången bara gör dig svagare.

Det är olyckligt att det moderna samhället saknar starka ritualer för övergången från barndom till vuxen ålder. Det är inte som du måste gå ut och döda ett lejon med spjut eller ta en partner och har ditt första barn vid 15 års ålder Gränsen har blivit suddigare. Fira din 18-årsdag är inte mycket av en övergång. Samhället kan ge dig fler privilegier i den åldern, men annars ditt liv ser ganska mycket samma det gjorde dagen innan, och du kanske inte känner så mycket annorlunda. Spearing ett lejon är en mycket större gränsövergången än att få rätt att rösta.

När sociala konstruktioner saknas, är det upp till dig att farkosten din egen rituella i vuxen ålder. För mig var det att flytta ut när jag var 18. Det var inte en enkel övergång på något sätt, men det fick jobbet gjort.

En stor del av övergången till vuxenlivet är att ta fullt ansvar för din ekonomi. Lägg alla dina konton i ditt eget namn, och börja betala dina egna räkningar. Om du har råd att, få ditt eget fordon. I min familj var det vanligt att få hand-me-down fordon från andra släktingar. När jag inte kunde råd med en ny bil, jag köpte en gammal Pontiac av mina föräldrar för $ 3K (Blue Book värde vid tidpunkten), så jag inte behöver spendera en hel del på transport (andra än att betala för gas, försäkring och reparationer). När jag inte kunde råd med en bil, cyklade jag min cykel överallt.

Är det okej att gå tillbaka med dina föräldrar när du har flyttat ut första gången? Jag tror att det är okej under vissa omständigheter – så länge det är tillfälligt, och du upprätthålla goda gränser för att säkerställa att du fortsätta leva som en vuxen. Massor av människor flyttar in och ut ur sina föräldrars hem under 20-årsåldern när de behöver spara pengar. Det är särskilt vanligt på platser där hyrorna är mycket hög, och det kan vara ganska dyrt att säkra anständiga bostäder på egen hand. När detta händer, men du måste ta fullt ansvar för att höja din ekonomiska situation till den punkt där du kan flytta ut igen. Det är okej att använda familjen som ett skyddsnät vid behov, men se till att du inte får alltför behagligt med det.

Vad om den motsatta änden av skalan – flyttar ut innan du är 18? I allmänhet Jag rekommenderar inte att utom i svåra fall som där du är våldsamt missbrukas eller allvarligt illa. Men det är svårt att göra en one-size-fits-all samtal här eftersom det finns så många variabler. Jag har sett människor flyttar ut på 16 år gammal och frodas. Louise Hay, grundare av Hay House (utgivare av min bok), flyttade ut före 18, men hon led en hel del övergrepp, bland annat att bli våldtagen vid 5 års ålder, så det är en mycket allvarligare än att bara hantera föräldrar du inte respekterar .

När det är möjligt jag tror att det är bättre att upprätthålla stabiliteten i vistas med din förälder (s) tills du fyller 18 år, förutsatt att du gör få lite stabilitet från det. Människor mognar i olika takt men, och vissa människor är klart kapabla att hantera sina egna angelägenheter i yngre åldrar. I praktiken är det lite av en chansning oavsett när du flyttar ut. För vissa människor är det fungerar bra, men för andra är det visar sig ganska dåligt. Ett bakslag är inte slutet av världen men. Man måste lära sig att ta hand om dig själv förr eller senare.

Jag tror att den största risken i dessa dagar är inte flyttar ut för tidigt. Det bor hemma för länge. Folk blir alltför bekväma vistas hemma, med sina räkningar betalas av mamma och pappa så att de kan fördröja vuxen ålder genom att spela tv-spel och surfa på nätet.

Även om du tänker på college, jag tror att det är bättre att flytta ut och bo på campus om du har råd med det. Få en sida jobb att gå ihop om du måste. Men ge dig själv gåvan av självständighet. Börja göra dina egna beslut, och klippa navelsträngen.
Ha tålamod

Inse att tiden så småningom kommer att lösa många av dina problem. Din situation är inte permanent, så det värsta fallet är att du måste vänta ut det.

En mycket ge perspektiv är att anse att på ett andligt plan, valde du dina föräldrar. Kanske du inkarnerade med dem av en anledning. Vad kan de lära dig? Varför i hela friden skulle du välja sådana människor om du hade ett val? Hmmmm …

Detta kan vara en svår perspektiv att upprätthålla när du är mitt i kaotiska tonårs erfarenheter. Ibland tiden som krävs för att klargöra de värdefulla lärdomar.

Jag växte upp i en familj som mina syskon och jag brukade öppet märka som dysfunktionella. Vi vördade Bundys från gifta sig med barn som en mer kärleksfull familj. Men mina föräldrar gjorde många saker rätt att sätta mig i en stark ställning senare i livet. Jag hade en utmärkt utbildning och tillgång till kyla inlärningsresurser som en hemdator och programmering böcker på en ung ålder (inte särskilt unga med dagens mått, men säkert tillbaka då). När jag var 16 kunde jag skriva mycket väl, och jag kunde koda intressanta datorprogram i BASIC och Pascal.

När jag fyllde 18, var jag glad att vara ute på min egen och drog en suck av lättnad. Det tog mig år för att se värdet av min uppväxt som det spelas ut. Tidens gång bidragit till att bredda mitt perspektiv.

Om du är en tonåring just nu, känsla fastnat i en förtryckande situation med föräldrar du inte respekterar, kanske du inte kan se värdet i dina erfarenheter. Du kan helt enkelt betrakta dem som kaotisk eller orättvist. Men tiden kommer säkert att flytta ditt perspektiv. Ha tålamod med dig själv och din familj, och låt ditt liv för att utvecklas som det kommer. Under alla omständigheter är motstånd fruktlöst. ?
Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *